Gezond afvallen | betekeniseconomie-in-twente.nl

Ik heb mijn blog opgezet voor degenen die graag een gezonde levensstijl willen beginnen. Op mijn blog vindt u alleen informatie bevestigd door experts en advies over gezond eten en verstandig gewichtsverlies.

Onze Urine Als Graadmeter Van Onze Gezondheid

Onze Urine Als Graadmeter Van Onze Gezondheid


Stel je voor dat we wat kunnen neuzen in de afvalcontainer van een ander, dan kunnen we daar veel van aflezen over het leven van die persoon. Zijn het milieubewuste mensen, zijn ze zuinig, leven ze duurzaam of kopen ze veel kant en klare producten enz.

Een ander afvalproduct kan ons ook veel vertellen over de gezondheid en hoe iemands fysieke gesteldheid is, namelijk de urine.

We zullen daarom eens verschillende facetten van de urine bespreken:

Donker gele urine

Dit kom je vaak tegen bij mensen die weinig moeten plassen. De meest voorkomende oorzaak is te weinig drinken van water. Een andere oorzaak kan overmatige transpiratie zijn, zodat het vocht en zouten het lichaam verlaten via de huid. In beide gevallen zitten de afvalstoffen wel in de urine, maar het overgrote deel van het vocht niet meer. Bijna altijd duidt donkergele urine dan ook op een te laag vochtniveau.

Donkergele urine kan ook duiden op een ontsteking aan de galblaas of een slecht werkende gal. Bij een leverontsteking kan de kleur zelfs donkerbruin worden, maar ook bepaalde medicijnen (ook vitaminepreparaten) en antibiotica kunnen van invloed zijn op de kleur van de urine.

Rode urine

Voedsel kan een sterke invloed hebben op de kleur van onze urine. Denk maar eens aan de rode kleur na het eten van kroten of de sterke geur na het nuttigen van asperges.

Het wordt een ander verhaal als er bloed bij de urine zit. Dit kan duiden op verschillende zaken, zoals nierstenen, ontsteking aan de urinewegen, een poliep in de blaas of een nieraandoening. In het ergste geval kan een gezwel de oorzaak zijn. Omdat de oorzaak niet meteen is te herleiden is voorzichtigheid geboden en dient meteen een arts te worden geraadpleegd.

Troebele urine

Dit wordt dikwijls veroorzaakt door een infectie aan de urinewegen, in de nierbekken of de nieren zelf. Een flinke griep kan ook van invloed zijn op de urine. Deze wordt dan donkerder van kleur door het vochtverlies, maar let wel; donkerder mag niet verward worden met troebel!

Als troebele urine samengaat met een branderig gevoel en een loze aandrang en de urine ook nog stinkt, dan duidt dit vaak op een urineweg infectie.

Schuimende urine

Dit heeft niets te maken met het drinken van teveel bier;-)
Een schuimende urine komt zelden voor en hoeft niet alarmerend te zijn. Wanneer het vaker voorkomt kan het wijzen op een te hoog eiwitgehalte, wat veroorzaakt kan worden op een ontsteking. De filterorganen kunnen namelijk door een ontsteking een beetje lek raken hetgeen schuimende urine kan veroorzaken. Het kan een voorbode zijn van verdere beschadiging an het nierweefsel. De nieren zijn een prachtig ontwerp van een zuiveringsinstallatie, dus wees er zuinig op. Bij twijfel altijd even een arts raadplegen!

Lichtgekleurde urine

Meestal is het vochtniveau voldoende doordat er veel is gedronken, waardoor iemand meerdere keren per dag moet plassen. De afvalstoffen worden daarbij regelmatig verwijderd, zodat ze niet kunnen ophopen. Sommigen ervaren het als lastig al dat geplas, maar het duidt wel op een goede nierwerking.

In een enkel geval kan een lichte urine duiden op het niet in staat zijn om de urine goed te concentreren, waardoor de urine lichtkleurd. Dit kan veroorzaakt worden door de hypofyse die niet meer zo goed werkt. Dit kliertje in de hersenen regelt vele processen, zo ook de wateruitscheiding.

Wat is nu de juiste kleur van de urine?

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals koffie, zwarte thee en alcohol, spoelen de aanwezige mineralen weg met de urine. Ook moet je er meer van plassen, waardoor de vochthuishouding te droog kan worden. Een teveel daarvan kan ook de nieren belasten, maar denk daarbij ook aan frisdranken en energydrankjes. Kijk ook uit voor dranken met aspartaam!

Het beste vocht wat we tot ons kunnen nemen is WATER. Maar dan wel water van uitstekende kwaliteit. Door onderzoek ben ik geen voorstander van het drinken van leidingwater of een mineraalwater met een hoog gehalte aan.

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van osmose water in combinatie met een mineralenfilter (met de goede organische) mineralen.  Een ander maar duurder alternatief is het drinken van Spa Blauw.

Bij voldoende drinken van goed water, zal er voldoende afvalstoffen regelmatig ons lichaam verwijderen. De juiste kleur voor onze urine moet dan ook op water lijken.

In veel gevallen kun je dus zien aan je ‘afval’ hoe het met je gezondheid ervoor staaten of je wel genoeg drinkt. Ook onze ontlasting verteld veel over onze gezondheid. Daar gaat een ander artikel van mij over.

Rate this post