Gezond afvallen | betekeniseconomie-in-twente.nl

Ik heb mijn blog opgezet voor degenen die graag een gezonde levensstijl willen beginnen. Op mijn blog vindt u alleen informatie bevestigd door experts en advies over gezond eten en verstandig gewichtsverlies.

Paardebloem. Taraxacum officinalis

Paardebloem. Taraxacum officinalis


De Paardebloem. Veelzijdig en geneeskrachtig.

Wie kent niet de Paardebloem?

Overal komen we deze plant tegen in de natuur en in onze tuinen. Voor sommige is het een complete plaag. De penwortels moeten helemaal uitgestoken worden en als de bloem heeft gebloeid, wordt de zaadpluis door de wind meegevoerd.

Toch is deze plant, die zo algemeen voorkomt dat we er haast niet meer bij stil staan, een bijzondere geneeskrachtige en veelzijdige plant.

De oude botanische naam Leontodon taraxacum (15e eeuw), werd later vervangen door de huidige naam Taraxacum officinale. Aanvankelijk beschouwde men het kruid als een variant van andijvie of cochorei. Daarom is de nieuwe botanische naam afgeleid van het Arabische tarakhaqún, dat wilde cichorei betekent.

De benaming officinalis duidt op de vertrekken  (de officina) van het klooster waar de ‘kruidenbroeder’ de planten tot geneesmiddel verwerkte. Veel planten die destijds in de officina werden gebruikt, kunnen we nu nog herkennen aan hun soortnaam officinalis.

De bladeren van de Paardebloem worden gegeten in salades. De bladeren zijn vooral heerlijk als ze met grond zijn toegedekt en nog wit zijn. Deze bladeren werden vroeger bij molshopen opgegraven en daarom heet de plant ook wel Molsla. Vooral in Frankrijk is Molsla erg populair. We treffen het aan op iedere groentemarkt aan onder de naam Pissenlift, vanwege de urinedrijvende eigenschap.

De jonge bladeren bevatten onder andere vitamine A, het B-complex en vitamine C, maar ook mangaan, fosfor, zwavel, calcium, silicium en kalium. Zelfs de wortel wordt medicinaal toegepast. Samen met de bladeren werkt zij gal- en urinedrijvend.

Vanwege de aanwezige bitterstoffen heeft de Paardebloem een eetlust opwekkende werking.

Het wordt vooral toegepast bij spijsverteringsstoornissen, waarbij de lever en de nieren tot grotere activiteit worden gestimuleerd. Klachten die hiermee verband houden, zoals een gebrek aan eetlust, verstopping, winderigheid, aambeien en dergelijke zullen verminderen of verdwijnen. Door de verbeterde spijsvertering en stofwisseling kunnen ook reumatische pijnen verminderen, vooral als dit gecombineerd wordt met een aangepaste voeding en beweging.

Paardebloemkoffie

De wortels werden vroeger ook gebruikt om een gezonde leverkoffie van te maken. Ook wij hebben dit een keer geprobeerd en hier volgt het recept: Was de penwortels goed schoon en snijd in kleine blokjes en rooster ze langzaam in een pan zonder olie of boter. Maal daarna de blokjes tot poeder en giet op 1-2 eetlepels langzaam een kwart liter heet water.

Paardebloemthee

Paardebloemthee is bloedzuiverend (denk hierbij aan bij puistjes). Laat 50 gram gesneden wortel 5 minuten koken in een halve liter water en daarna 10 minuten trekken, Drink elke dag 3-5 kopjes, eventueel met wat koudgeperste honing.

Paardebloem als levermiddel

Vermeng een kopje sap van de verse plant (gebruik een spacentrifuge) met evenveel warm water en drink dit verspreid over de dag op.

Hopelijk krijgt deze veelvoorkomende plant nu wat extra aandacht tijdens uw wandelingen of tijdens uw werk in de tuin. Sta daarbij eens stil bij de veelzijdigheid en de werkzaamheid op gezondheidsgebied. Gebruik het eens als koffie, thee of in een heerlijke salade.

TIP: Gebruik alleen de jonge bladeren en pluk deze niet langs een autoweg of bij een industrieterrein. Denk ook aan de plaatsen waar honden worden uitgelaten!

Rate this post