Gezond afvallen | betekeniseconomie-in-twente.nl

Ik heb mijn blog opgezet voor degenen die graag een gezonde levensstijl willen beginnen. Op mijn blog vindt u alleen informatie bevestigd door experts en advies over gezond eten en verstandig gewichtsverlies.

Wat is Cholesterol

Wat is Cholesterol


Iedereen heeft cholesterol in zijn lichaam dit is een vetachtige stof die je lever zelf aanmaakt en dient voor onder andere voor de bescherming van je celwanden,bloedvaten en aanmaak van vitamine D. Het is belangrijk dat je dit binnenkrijgt voor de nodige bescherming en je lichaam kan dan ook niet zonder deze stof.

Hoewel je lichaam zelf cholesterol aanmaakt kun je dit ook binnen krijgen via het eten dat je consumeert denk hierbij aan bijvoorbeeld koekjes,snacks,boter en gebak. Let op dat je hier niet teveel van eet want hier zitten verzadigde vetten in de zogenaamde “slechte vetten”waardoor je lichaam meer cholesterol gaat aanmaken.

Verzadigde vetten zijn vetten die je zoveel mogelijk moet vermijden als je hiervan teveel binnenkrijgt gaat je lever meer cholesterol aanmaken. Het gevolg hiervan kan zijn dat als deze vetachtige stof zich gaat afzetten in de binnenwand van je bloedvaten het moelijk maakt dat je bloed goed door kan stromen omdat je bloed als het ware dikker wordt.

Als je bloed niet goed meer door kan stromen dan heb je kans dat je last krijgt van hart en vaatziekten vooral als een ader bijna of helemaal verstopt zit waardoor je hart geen zuurstof meer krijgt.

Vaak merk je in het begin niet of je cholesterolwaarde te hoog is je kunt hier ook sneller last van hebben als je al een hoge bloeddruk hebt diabetes patiënt bent of als je rookt. Heel veel mensen zullen denken dat het niet zo moeilijk is om de slechte cholesterol te vermijden maar er bestaat ook goede cholesterol dit noemen we HDL cholesterol

De slechte cholesterol noemen we LDL cholesterol en deze moet je dus zoveel mogelijk proberen te vermijden want hiervan kun je dus kans op hart en vaatziekten krijgen. Probeer er voor te zorgen dat je dus meer goede cholesterol binnenkrijgt dan de slechte de goede cholesterol draagt zelfs bij aan het afvoeren van de slechte cholesterol in je lichaam.

Je kunt je cholesterolwaarde laten meten door je huisarts die dan wat bloed afneemt om te kunnen zien of je cholesterolwaarde niet te hoog is dit wordt dan tenminste drie keer bekeken omdat deze waarde nog weleens kan schommelen. Ook is aangeraden om de huisarts te bezoeken als een hoge cholesterolwaarde een voorkomend probleem is in je familie dan kan het genetisch aangelegd zijn de kans dat jij hier ook last van kunt hebben is dan natuurlijk wel een stuk groter.

Rate this post